Feeds:
Posts
Comments

Archive for January, 2009

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh kawan-kawan.

reg-pic

KAKAK FIDA’ DAH SEKOLAH!!!! Yeay! Alhamdulillah!!Bestkan 🙂 Hari pertama kakak Fida’ sekolah habis ummi mengecoh dengan kawan-kawan yang rapat dekat ofis. Baru masuk tadika…belum masuk darjah 1. Hehe. :D. Tapi, ummi percaya, hari pertama sekolah adalah antara moment terpenting untuk sejarah hidup Kakak Fida’ sekalipun hanya Tadika. Kerana ini hari pertama untuk Kakak Fida’ mengenal kawan-kawan sebaya dalam skala yang lebih besar. Mengenal ertikata belajar dalam erti hidup berjadual dan disiplin. Titik menyemai iman dan memanfaatkan potensi akal, rohani dan fizik.

fida-n-aqilah1

Ramai kawan ummi yang complain sebab kata mereka, Kakak Fida’ kecik lagi. Kakak Fida’ memang berumur 4tahun berdasarkan lahir tahun 2005 tapi Kakak Fida’ lahir 28 September 2005 menjadikan Kakak Fida’ baru berumur 3tahun 3 bulan pada tanggal 5 Januari 2009. Tapi orang-orang sekitar especially jiddah, opah, granny, nenek noli, opah bee dll yang mengikuti perkembangan Fida’ semua merasa Kakak Fida’ sudah bersedia untuk ke sekolah. Ummi dan abi pun rasa Kakak Fida’ sudah bersedia. Especially sebab setiap lepas mandi & pakai baju Kakak Fida’ buat announcement, “Kakak dah siap dah, nak pegi sekolah”. Lagi-lagi recently Kakak suka suruh Faatih tunggu luar pintu. Pastu dia bukak pintu, then cakap kat Faatih, “Assalamualaikum Cikgu. Cikgu nak ajar apa harini?” Such a witty child you’re 🙂

Disebabkan Kakak Fida’ pandai dan memang nak pegi sekolah sangat-sangat..dia tak nangis pun hari pertama pegi tadika. Cuma balik sebab Jiddah yang ambik dia complain, “Ummi yang hantar kenapa jiddah pulak yang ambik..Ummi hantar, Ummilah ambik”. (Hehe..pandai sangat cakap :))

she-believed

Alhamdulillah up to last Friday Jan 16, 2009 Kakak Fida’ boleh dikatakan sudah pandai mengadaptkan diri dengan rutin baru. Dah tak nangis kalau bukan ummi yang bukakkan kasut untuk masuk pintu sekolah and dah ok kalau yang ambik dan hantar setiap hari balik ke rumah Tok Chik atau Jiddah. Well done Kakak Fida’! 🙂

fida1

Ummi pernah membaca, “Muslim scholars and Western scholars agreed that the period of 0-6YO is the most critical time in developing a child’s brain”. Dan berdasarkan ingatan ummi hari ini terhadap ilmu yang ummi pelajari selama ummi hidup, ummi sangat percaya tentang hal ini. Ummi mengingat hari pertama ummi masuk tadika lebih jelas dari hari pertama ummi masuk ke universiti. Jujur saja, ummi lebih mengingat apa yang diajarkan cikgu tadika ummi dari apa yang diajar oleh lecturer ummi masa ummi ambil degree di universiti. Menyedari pentingnya hal ini, ummi sampai solat istikharah takut sangat-sangat tersalah hantar tadika. Semoga saja ini benar-benar tadika terbaik untuk pembentukan diri Fida’ di masa akan datang. Amin…

Saya percaya perkara pertama yang harus diajarkan ibubapa kepada anak-anak mereka adalah Al-Quran termasuk kisah-kisah dalam Al-Quran-pelajaran-pelajaran dari ayat, hadis, dan sirah-sirah Rasulullah, para sahabat dan tabi’ tabiian kita. Kerana itu, saya berusaha mencari tadika yang memastikan adanya hafalan-hafalan surah/hadis-hadis pendek sebagai salah satu tolak-ukur pencapaian pelajarnya. Seorang sahabat bertanya, apakah saya punya dalil yang memegang pendirian saya hingga saya bertungkus lumus mencari Tadika yang ada hafazan sebagai salah satu ciri khusus di antara ciri-ciri membaca Bahasa Malaysia, English dan Matematik.

Terpaksa saya mengatakan, saya tidak ada Dalil Al-Quran secara khusus tentang hal ini melainkan sejarah. Sahabat, sebelum saya bercerita tentang kisah tokoh-tokoh silam, saya ingin mengingatkan kawan-kawan akan tujuan asal kita belajar sejarah. Kita belajar sejarah BUKAN untuk peperiksaan. Kita belajar sejarah BUKAN untuk mengenang orang. Kita belajar sejarah agar kita (1) mengambil keteladanan dari pendahulu-pendahulu kita (2) tidak mengulangi kesilapan pendahulu-pendahulu kita.

Ibnu Sina, Al-Khawarizmi dll Tokoh Ilmuwan Islam yang pernah ditayangkan dalam TV3 mempunyai satu karakteristik yang sama.

(1) Menguasai (membaca, menghafaz dan memahami Al-Quran) pada usia muda

(2) Mengusai banyak bidang dalam 1 masa.

(3) Mampu berbahasa dengan banyak bahasa

Ulanglah video Ilmuwan Islam, saya yakin anda mendapati mereka menguasai Al-Quran dahulu sebelum mereka menguasai ilmu-ilmu yang lain.

Tatkala anda membaca sirah tentang sahabat-sahabat kecil Rasulullah saw (Kanak-kanak Islam di zaman Rasulullah saw) diMakkah dan Madinah, anda pun mendapati mereka sebagai orang-orang yang banyak menghafal hadis, dan cerdas mengeluarkan fatwa.Contohnya Khalifah Ali bin Abi Thalib kwj, Ibnu Abbas ra, Annas bin Malik ra dan tak terlupakan Ummul Mukminin Sayyidatina Aisyah binti Abu Bakr r.a.

Sehingga ulama’ sepakat mengatakan hikmah Allah menjadikan Ummul Mukminin Sayyidatina Aisyah binti Abu Bakr r.a sebagai isteri Rasulullah saw pada usia yang muda agar ada orang yang mampu menceritakan bagaimana suami seharusnya/selayaknya dalam menguruskan rumah tangga dan hal-hal kewanitaan seperti mandi haidh dll. Maka buktinya, Ummul Mukminin Sayyidatina Aisyah binti Abu Bakr r.a adalah yang paling banyak meriwayatkan hadis di antara isteri-isteri Rasul saw yang lain.

Ini kerana anak-anak muda mempunyai daya ingatan yang sangat kuat. Mereka mampu merakam setiap perkataan dengan sangat cepat dan tepat. Maka atas dasar sejarah, dan mengenal karakter anak adalah kuat dalam mengingat saya berpendapat, “mengapa mesti kita halakan kepada yang selainnya selain menyemai iman mereka dengan Islam dan hafalan Al-Quran.”

Sejarah Malaysia mencatatkan seorang anak perempuan berusia 13 tahun cemerlang dalam matematik hingga menjadikan beliau diterima masuk Oxford University dan digelar dunia “math prodigy” pada usia 13tahun. Wow! Itu pasti suatu yang sangat membanggakan. Tapi hari ini pada usia 24tahun,beliau menjadi pelacur di Manchester dengan bayaran £130. Ramai Malaysian yang berpendapat ini sebagai “a classic example of a child being pushed too “hard”. A child who was forced into an “education slavery” far too young without letting her being able to enjoy her childhood.”

Tapi saya secara peribadi menolak hal ini. Sebabnya:-

1) Allah berjanji dia akan mengangkat darjat orang yang berilmu, “Nescaya Allah akan mengangkat darjat orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu beberapa derajat. Dan Allah Maha Teliti terhadap apa yang kamu kerjakan” (Al-Mujadilah 58:11)

2) Sejarah Islam membuktikan Imam Syafi’e menjadi ulama’ besar pada usia 9tahun. Dia mengajarkan Islam pada usia yang kecil dan mampu mengeluarkan fatwa-fatwa yang sesuai dengan adat masyarakatnya pada usia yang muda. Dan dia tak jadi seorang yang tak berpendirian tatkala dia dewasa!

3) Kerana saya percaya ilmu bukan sesuatu yang membosankan tapi perlukan foundation yang membuat orang yang berilmu merasa puas / contented

blur

Kerana itu dalam firman Allah yang kita sebutkan tadi (Al Mujadilah 58:11),  Allah menyebut orang-orang yang beriman sebelum orang-orang yang diberi ilmu. Kerana orang-orang beriman adalah orang-orang yang faham basis semua ilmu kembali kepada Allah. Untuk setiap ilmu dia kembali dekat kepada Allah.

Anda melihat Al-Khawarizmi – tokoh algebra Islam di zaman Abassiyyah, ketika dia memahami dan menginovasi ilmu algebra beliau melakukannya untuk berkhidmat kepada masyarakat yang tentu buat Muslim berupa amal berpanjangan untuk menuju syurga. Beliau dalam bukunya Aljabar wal alMuqabalah menuliskan,”Baginda (Khalifah Al-Makmun) juga memerintahkan saya mengarang sebuah buku ringkas mengenai pengiraan Algebra dan perbandingan kerana ia amat diperlukan dalam pembahagian harta pusaka, wasiat, pembahagian hartanah perniagaan serta transaksi”.

Sampai hari ini setiap kita menggunakan ilmu algebra. Engineer, matematicians, guru matematik, saintis, dll profession menggunakan algebra secara menyeluruh. Subhanallah, sungguh banyak amal Al-Khawarizmi yang berpanjangan. Melihat ini, bagaimana kita mungkin tak tersenyum kerana menjadi Muslim dan mengucapkan syahadah. Amat benar firman Allah tatkala Allah berfirman, ” Dan jangan sekali-kali kamu mengira orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati; sebenarnya mereka itu hidup, di sisi Tuhannya mendapat rezeki” (Ali Imran 3:169)

Tatkala memahami iman adalah basis foundation kepada pembentukan peribadi mereka dalam menata ilmu tatkala dewasa, dan 0-6 years is the most critical time in developing child brain…tak mampu saya memberi seruan lain kepada sahabat-sahabat selain hantarlah mereka ke Tadika Islam. Tatkala memahami karakter anak-anak cepat dan cekap menghafal, saran saya hantarlah ke Tadika Islami yang memastikan anak-anak kita menghafal surah-surah pendek Al-Quran.Kerana pada saya, inilah dia bukti kita memang memahami iman sebagai faktor terpenting untuk kejayaan kehidupan anak-anak kita di dunia dan akhirat selain memanfaatkan karakter mereka yang cepat mengingat.

Semoga Allah sentiasa menuntun kita dalam perjalanan mendidik anak-anak. Dan semoga Allah menuntun anak-anak kita untuk mengamalkan ilmu Islam yang kita semai tika mereka kecil untuk sepanjang tempoh pertumbuhan mereka nanti dan menjadi basis bagi mereka menghadapi masyarakat yang berbagai warna. Allah, ihdinassiratal mustaqim. Amin.

Read Full Post »

Assalamualaikum Kak Sarah,

Ape khabar? I’ll post the answer of your questions so that it will benefit all. Anyhow, as u aware, I’m not any expertise when come to education system, so just bear with me a mother who study the iqra’ system ranting on my opinion about iqra’ system.

In my opinion, iqra’ system is good cuz it have systematize the system according to books numbers, and it kind of phonics system where you don’t have to know the alphabets to read, but just read according to the sound of the teachers.The system are proven to help lots of CHILDREN can read Quran in Indonesia, Malaysia, Singapore and Brunei within 6 month time. BUT,

THE GUIDERS NECESSITIES

1) Iqra’ system do need the teachers itself to be an excellent reader of the Al-Quran or the teacher itself have to learned from others the whole system before hand because if not, the teacher itself will makes the iqra’ system failed.

2) The teacher have to understand the whole system and objective of each of the books (simple system don’t worry :)),  so they will understand what they will teach according to student’s achievement rather than to finish the books.

3) The system really need individual one-to-one communication rather than classroom where everybody learn and jump up the book together. Thus, I proposed parents to enhance their self reading of Quran so they can help their children studying how to read quran at home.

4) From my experience teaching adults revert Muslim reading Qur’an, the iqra’ system is good tools for children who always learn things from repetitions and good at memorizing new alphabets of any language, but the adults have to start with a book or cassette which have the arabic alphabets with an introduction of its sound according to the rumi writings. They need that or they will be very blur when introduced to iqra’ system.

THE IQRA’ SYSTEM

As you aware my dear, the IQRA’ SYSTEM consist of 6 books. There are lots of people (I know since I just search it through yahoo and google) writing of the system according to education people language. But, I’m writing this system according to books,  since i think that is the most important things to understand for anybody who wants to teach  the qur’an.

BOOK 1: The QURANIC alphabets of alif till ya sound according to baris are repeated many times in the first book to make student memorizing by repeatitions each of the Quran’s alphabets. The teacher have to teach the students according to its baris and NEVER memanjangkan bacaan huruf as it is not correlated to any form of mad tajweed. If we make it spoiled like kita memanjangkan bacaan huruf or did not correct the students on makhraj huruf, we are the people who creates confusion to the children especially when we reached book 3-6.

BOOK 2: As akak aware, our Al-Quran ayah are consist of words which is not in straightforward alphabetical form likes tulisan rumi. Although I must admit it formed arts of calligraphy, it also makes us to learn more of this sort of ‘new’ alphabets and be familiarize with it before we encounter the Quran. Thus, Book 2 of Iqra’ System introduces this familiarization to the children before they encounter  the Quran itself.

iqra-2

BOOK 3: One common mistakes when reading Quran is on the harkat. The one which have to be read without harakat and the one which with harkat. Sometimes, its not we don’t know the words should be read in short, or the words should be read in long; but we tend to forget when we read. In Iqra’ 3 the mad is introduced. With repetitions, children will easily get used to which words to be read in short and long form. Again, this book 3 is also very useful as a self-study for adults who want to enhance their reading on long/short harkat weakness.

BOOK 4: In book 4, students are now introduced to tanwin or also popularly known as baris dua an,in,un and sukun (baris mati.)Here, in introducing baris tanwin, they actually introducing izhar halqy and when introducing sukun, they actually introduces nun sakinah, mim sakinah and also qalqalah without the hassle of our time remembering all of those tajweed forms. Ah, but no worries since the student and also the teacher did not have to be an excellent one in tajweed literature to teach on these part. All the teachers need is to have the “i can read so that i can teach people to read”. In my opinion, its really great to have this practicality to any people whom objective is “i want to be able to read Quran” rather than I want to be a well-verse person in Quran Tajweed Literature thingy. Though, I have to admit Quran Tajweed Literature is not a waste chapter to study. Whomever studying it in the sake of Allah, of course Allah will granted them more.

BOOK 5&6: In book 5&6, more of tajweed thingy of Quran is introduced but again with practicality and not of long literature on tajweed. Basically the teacher need only to tell them if we encounter ‘like of this  sequence of tanda’ in the Quran, how to read it. Finishing book 5 & 6, the students should be able to read the Quran insyaAllah.

To me, Iqra’ system is sequencing the Quranic teaching to the students with practicality. At the end of Book 6, the students should be able not only to read the Quran but also correct in every form of tajweed manner.The system is very well sequence and really I salute Allahyarham Ustaz Hj As’ad Humam who must be very experienced in teaching Quran till he formed ways to make people learn very quick when attending the Quran. May Allah rewards him with jannah for his effort makes children across Asia able to read Quran.

Today, you can found many more versions of ways to read Quran, some even using flash cards and also cd/cassetes. Every system i may found it special in its own way but somehow, I think Iqra’ system is universal since it doesn’t have any native other than Quranic language introduced.

If I were to asked of opinions whether the Iqra’ system need to be revised for making room of improvement to make people learning curve quicker, I will say yes.

ROOM FOR IMPROVEMENT

My revision suggestion will be:

1) To have each of the page CD/AUDIO from tahfeez students especially on the makhraj thingy since we people of ‘ajam are really not well-verse of makhraj the way tahfeez students did, so that the teacher may also learn before teaching the students.

2) To have flash cards of the BOOK 1 so the children will memorize quicker on each of Quranic alphabets

3) To have one introduction of phonic sound of each Arabic alphabets in 1 page before BOOK 1 to especially help the adults revert Muslim who are not as fast as children in catching up with new alphabets of new language

4) To have mind map system especially for book 4,5&6 so that when the children finish Book 6 and ready to read Qur’an, they will have quick references from the map if they forgot of how to read this kind of  tajweed annotations or ‘tanda baca’. This may not be of need to children who are quick at grabbing every new things but for adults revert Muslim, it will be kind of friendlier way of approach in reading Quran.

Oh, Kak Sarah if you ever to buy the Iqra’ book, pick new revised edition in the market. The one revised according to rasm uthmani by Kementerian Pendidikan Malaysia.

I guess Kak Sarah, it will be that for now. Good Luck in teaching them of Quran. Surely Allah will grant you with lights for every alphabets you teach them to read. Amin.

This video is dedicated for you. He may not well-verse due to Iqra’ system but this child really touches my heart when he read Quran.I hope Allah will grant me children whom can read Quran the way he is. Amin.

Read Full Post »