Feeds:
Posts
Comments

Archive for January 18th, 2009

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh kawan-kawan.

reg-pic

KAKAK FIDA’ DAH SEKOLAH!!!! Yeay! Alhamdulillah!!Bestkan 🙂 Hari pertama kakak Fida’ sekolah habis ummi mengecoh dengan kawan-kawan yang rapat dekat ofis. Baru masuk tadika…belum masuk darjah 1. Hehe. :D. Tapi, ummi percaya, hari pertama sekolah adalah antara moment terpenting untuk sejarah hidup Kakak Fida’ sekalipun hanya Tadika. Kerana ini hari pertama untuk Kakak Fida’ mengenal kawan-kawan sebaya dalam skala yang lebih besar. Mengenal ertikata belajar dalam erti hidup berjadual dan disiplin. Titik menyemai iman dan memanfaatkan potensi akal, rohani dan fizik.

fida-n-aqilah1

Ramai kawan ummi yang complain sebab kata mereka, Kakak Fida’ kecik lagi. Kakak Fida’ memang berumur 4tahun berdasarkan lahir tahun 2005 tapi Kakak Fida’ lahir 28 September 2005 menjadikan Kakak Fida’ baru berumur 3tahun 3 bulan pada tanggal 5 Januari 2009. Tapi orang-orang sekitar especially jiddah, opah, granny, nenek noli, opah bee dll yang mengikuti perkembangan Fida’ semua merasa Kakak Fida’ sudah bersedia untuk ke sekolah. Ummi dan abi pun rasa Kakak Fida’ sudah bersedia. Especially sebab setiap lepas mandi & pakai baju Kakak Fida’ buat announcement, “Kakak dah siap dah, nak pegi sekolah”. Lagi-lagi recently Kakak suka suruh Faatih tunggu luar pintu. Pastu dia bukak pintu, then cakap kat Faatih, “Assalamualaikum Cikgu. Cikgu nak ajar apa harini?” Such a witty child you’re 🙂

Disebabkan Kakak Fida’ pandai dan memang nak pegi sekolah sangat-sangat..dia tak nangis pun hari pertama pegi tadika. Cuma balik sebab Jiddah yang ambik dia complain, “Ummi yang hantar kenapa jiddah pulak yang ambik..Ummi hantar, Ummilah ambik”. (Hehe..pandai sangat cakap :))

she-believed

Alhamdulillah up to last Friday Jan 16, 2009 Kakak Fida’ boleh dikatakan sudah pandai mengadaptkan diri dengan rutin baru. Dah tak nangis kalau bukan ummi yang bukakkan kasut untuk masuk pintu sekolah and dah ok kalau yang ambik dan hantar setiap hari balik ke rumah Tok Chik atau Jiddah. Well done Kakak Fida’! 🙂

fida1

Ummi pernah membaca, “Muslim scholars and Western scholars agreed that the period of 0-6YO is the most critical time in developing a child’s brain”. Dan berdasarkan ingatan ummi hari ini terhadap ilmu yang ummi pelajari selama ummi hidup, ummi sangat percaya tentang hal ini. Ummi mengingat hari pertama ummi masuk tadika lebih jelas dari hari pertama ummi masuk ke universiti. Jujur saja, ummi lebih mengingat apa yang diajarkan cikgu tadika ummi dari apa yang diajar oleh lecturer ummi masa ummi ambil degree di universiti. Menyedari pentingnya hal ini, ummi sampai solat istikharah takut sangat-sangat tersalah hantar tadika. Semoga saja ini benar-benar tadika terbaik untuk pembentukan diri Fida’ di masa akan datang. Amin…

Saya percaya perkara pertama yang harus diajarkan ibubapa kepada anak-anak mereka adalah Al-Quran termasuk kisah-kisah dalam Al-Quran-pelajaran-pelajaran dari ayat, hadis, dan sirah-sirah Rasulullah, para sahabat dan tabi’ tabiian kita. Kerana itu, saya berusaha mencari tadika yang memastikan adanya hafalan-hafalan surah/hadis-hadis pendek sebagai salah satu tolak-ukur pencapaian pelajarnya. Seorang sahabat bertanya, apakah saya punya dalil yang memegang pendirian saya hingga saya bertungkus lumus mencari Tadika yang ada hafazan sebagai salah satu ciri khusus di antara ciri-ciri membaca Bahasa Malaysia, English dan Matematik.

Terpaksa saya mengatakan, saya tidak ada Dalil Al-Quran secara khusus tentang hal ini melainkan sejarah. Sahabat, sebelum saya bercerita tentang kisah tokoh-tokoh silam, saya ingin mengingatkan kawan-kawan akan tujuan asal kita belajar sejarah. Kita belajar sejarah BUKAN untuk peperiksaan. Kita belajar sejarah BUKAN untuk mengenang orang. Kita belajar sejarah agar kita (1) mengambil keteladanan dari pendahulu-pendahulu kita (2) tidak mengulangi kesilapan pendahulu-pendahulu kita.

Ibnu Sina, Al-Khawarizmi dll Tokoh Ilmuwan Islam yang pernah ditayangkan dalam TV3 mempunyai satu karakteristik yang sama.

(1) Menguasai (membaca, menghafaz dan memahami Al-Quran) pada usia muda

(2) Mengusai banyak bidang dalam 1 masa.

(3) Mampu berbahasa dengan banyak bahasa

Ulanglah video Ilmuwan Islam, saya yakin anda mendapati mereka menguasai Al-Quran dahulu sebelum mereka menguasai ilmu-ilmu yang lain.

Tatkala anda membaca sirah tentang sahabat-sahabat kecil Rasulullah saw (Kanak-kanak Islam di zaman Rasulullah saw) diMakkah dan Madinah, anda pun mendapati mereka sebagai orang-orang yang banyak menghafal hadis, dan cerdas mengeluarkan fatwa.Contohnya Khalifah Ali bin Abi Thalib kwj, Ibnu Abbas ra, Annas bin Malik ra dan tak terlupakan Ummul Mukminin Sayyidatina Aisyah binti Abu Bakr r.a.

Sehingga ulama’ sepakat mengatakan hikmah Allah menjadikan Ummul Mukminin Sayyidatina Aisyah binti Abu Bakr r.a sebagai isteri Rasulullah saw pada usia yang muda agar ada orang yang mampu menceritakan bagaimana suami seharusnya/selayaknya dalam menguruskan rumah tangga dan hal-hal kewanitaan seperti mandi haidh dll. Maka buktinya, Ummul Mukminin Sayyidatina Aisyah binti Abu Bakr r.a adalah yang paling banyak meriwayatkan hadis di antara isteri-isteri Rasul saw yang lain.

Ini kerana anak-anak muda mempunyai daya ingatan yang sangat kuat. Mereka mampu merakam setiap perkataan dengan sangat cepat dan tepat. Maka atas dasar sejarah, dan mengenal karakter anak adalah kuat dalam mengingat saya berpendapat, “mengapa mesti kita halakan kepada yang selainnya selain menyemai iman mereka dengan Islam dan hafalan Al-Quran.”

Sejarah Malaysia mencatatkan seorang anak perempuan berusia 13 tahun cemerlang dalam matematik hingga menjadikan beliau diterima masuk Oxford University dan digelar dunia “math prodigy” pada usia 13tahun. Wow! Itu pasti suatu yang sangat membanggakan. Tapi hari ini pada usia 24tahun,beliau menjadi pelacur di Manchester dengan bayaran £130. Ramai Malaysian yang berpendapat ini sebagai “a classic example of a child being pushed too “hard”. A child who was forced into an “education slavery” far too young without letting her being able to enjoy her childhood.”

Tapi saya secara peribadi menolak hal ini. Sebabnya:-

1) Allah berjanji dia akan mengangkat darjat orang yang berilmu, “Nescaya Allah akan mengangkat darjat orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu beberapa derajat. Dan Allah Maha Teliti terhadap apa yang kamu kerjakan” (Al-Mujadilah 58:11)

2) Sejarah Islam membuktikan Imam Syafi’e menjadi ulama’ besar pada usia 9tahun. Dia mengajarkan Islam pada usia yang kecil dan mampu mengeluarkan fatwa-fatwa yang sesuai dengan adat masyarakatnya pada usia yang muda. Dan dia tak jadi seorang yang tak berpendirian tatkala dia dewasa!

3) Kerana saya percaya ilmu bukan sesuatu yang membosankan tapi perlukan foundation yang membuat orang yang berilmu merasa puas / contented

blur

Kerana itu dalam firman Allah yang kita sebutkan tadi (Al Mujadilah 58:11),  Allah menyebut orang-orang yang beriman sebelum orang-orang yang diberi ilmu. Kerana orang-orang beriman adalah orang-orang yang faham basis semua ilmu kembali kepada Allah. Untuk setiap ilmu dia kembali dekat kepada Allah.

Anda melihat Al-Khawarizmi – tokoh algebra Islam di zaman Abassiyyah, ketika dia memahami dan menginovasi ilmu algebra beliau melakukannya untuk berkhidmat kepada masyarakat yang tentu buat Muslim berupa amal berpanjangan untuk menuju syurga. Beliau dalam bukunya Aljabar wal alMuqabalah menuliskan,”Baginda (Khalifah Al-Makmun) juga memerintahkan saya mengarang sebuah buku ringkas mengenai pengiraan Algebra dan perbandingan kerana ia amat diperlukan dalam pembahagian harta pusaka, wasiat, pembahagian hartanah perniagaan serta transaksi”.

Sampai hari ini setiap kita menggunakan ilmu algebra. Engineer, matematicians, guru matematik, saintis, dll profession menggunakan algebra secara menyeluruh. Subhanallah, sungguh banyak amal Al-Khawarizmi yang berpanjangan. Melihat ini, bagaimana kita mungkin tak tersenyum kerana menjadi Muslim dan mengucapkan syahadah. Amat benar firman Allah tatkala Allah berfirman, ” Dan jangan sekali-kali kamu mengira orang-orang yang gugur di jalan Allah itu mati; sebenarnya mereka itu hidup, di sisi Tuhannya mendapat rezeki” (Ali Imran 3:169)

Tatkala memahami iman adalah basis foundation kepada pembentukan peribadi mereka dalam menata ilmu tatkala dewasa, dan 0-6 years is the most critical time in developing child brain…tak mampu saya memberi seruan lain kepada sahabat-sahabat selain hantarlah mereka ke Tadika Islam. Tatkala memahami karakter anak-anak cepat dan cekap menghafal, saran saya hantarlah ke Tadika Islami yang memastikan anak-anak kita menghafal surah-surah pendek Al-Quran.Kerana pada saya, inilah dia bukti kita memang memahami iman sebagai faktor terpenting untuk kejayaan kehidupan anak-anak kita di dunia dan akhirat selain memanfaatkan karakter mereka yang cepat mengingat.

Semoga Allah sentiasa menuntun kita dalam perjalanan mendidik anak-anak. Dan semoga Allah menuntun anak-anak kita untuk mengamalkan ilmu Islam yang kita semai tika mereka kecil untuk sepanjang tempoh pertumbuhan mereka nanti dan menjadi basis bagi mereka menghadapi masyarakat yang berbagai warna. Allah, ihdinassiratal mustaqim. Amin.

Advertisements

Read Full Post »