Feeds:
Posts
Comments

Archive for February, 2009

Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Apa khabar kengkawan…sekarang ni kat ofis tengah YEPR (Year End Performance Review) cycle. Uhuh…tak best langsung. Bagi sesiapa yang tak tau, YEPR cycle tu ialah cycle yang tengok our yearly performance. Saya secara jujur selalu berharap saya bekerja kat company yang tak perform YEPR tapi i never found one yet. Downzz 😦

Or at least one YEPR yang tulus suci dari hal-hal selain dari pekerjaan. In my opinion, YEPR ni kan kadang-kadang mcm involve ‘political office’ where you’ve to be known to your senior managers, general managers n whatever kind of managers. Tak cukup kalau cuma our manager yang memang boss kite tu je yang kenal kita dan menjadi saksi terhadap kerja kita. Oh, whats a life….

performance-rev

Kadang-kadang rasa bagus kan kalau kita tak perlu buat YEPR, cukup je malaikat yang bawak turun spesifik amalan kita waktu office hour tu tunjuk kat boss. Ha there you see… I really performing my job ok. Tapi kadang-kadang seram jugak kalau malaikat yang bawak turun spesifik amalan kita kat boss kita. Habis semua rasa tak puas hati kat sesiapa kat ofis terbongkar. Hoah. Agaknya sebab tu HR suruh creates YEPR sendiri-sendiri where in many cases menyebabkan orang-orang yang writing skills dia bagus menonjol even die tak delah perform pun that job. Huhuh. Itulah dunia dan tipu dayanya.

Pada tahun 2008 yang lepas, bulan Ramadhan jatuh pada 1 September menjadikan kita have long weekend untuk menyambut merdeka menurut kalendar Malaysia. Teringat perbualan saya dengan seorang Kristian US Citizen, “So what is your plan for your holiday?”.

“Oh nothing much…I just want to change everything. My hang curtains to clean curtains, the used bed sheets to clean bed sheets, mop the floors, clean the toilets, tidy up everything so I will be happier”

“And all of those for celebrating Merdeka?”

“Oh, you may say that. But, to be honest with you, I never that eager celebrating Merdeka. Actually, I just want to make my family happier in celebrating Ramadhan”

“It will be tiring month next month for everybody”

“Hehe. Maybe, but I don’t want it to be that way. Because we believed Ramadhan is a Holy Month. We celebrate it with digesting ourselves with affordable good deeds that we can. Erm, because we believed we will be rewarded more for every deeds we did in this Holy Month. Perhaps with that, we may enter heaven.”

“Perhaps I may see you in heaven in the after-life”

At that point, I felt a bit uncomfortable. Yelah, I may answer “Yah, I guess so” but it does means saya berbohong. Cemana kalau nanti kat akhirat dia menuntut pada Allah kerana saya tipu. Hoh…habislah…At last a bit awkward saya menjawab,”Erm I don’t mean to offend you (sambil angkat tangan tunjuk mintak maaf), but I don’t believe it that way”

“Perhaps it will be two heavens in the after-life world?” He laughed

“Haha. I’m sorry but I don’t believe it so”

“Yah, its really a sensitive issue on this topics. But I believe God is soooo huge you know. Soo huge that he cannot afford to look for everybody. That’s y at the end people may do whatever they want. And then that’s y come this Jesus to save us for God already neglect us”

Terbelalak mata saya sambil saya tanpa sengaja menggeleng-geleng kepala. “I’m sorry M. But I don’t believe God is like that. You see this OFM software. We are the user of this software. Then, sometimes we encounter problem with this software. What did you do? You contact customer service office right? Why did you care to contact them? Because we think they should know since they’re the engineers who made up this software right? I believed our God is soo clever to creates differentiation in everyone of us…like in our DNA and thumb prints?..which means I don’t believe He is a bad manager at all.

You must encounter soo many managers in your life.You see a good managers care for every staff under his supervisions and bad managers let their staff did whatever they want. You as a father have sets of regulations for your kids. Don’t this, don’t that. Why we do that? Because we want the best out of our children. I believe a good God have to sets regulations to make us a good human. That’s y i wear hijab. That’s y I’m fasting. I am doing all of it because I know my God sets the best rules ever. ”

He then looks at me and said, “Oh…I see your point. Hurm, when you want to go offshore then?”

Hah..tukar topicslah tuh.Hehe….

Sahabat, apabila melihat YEPR dari sudut ini, nak tak nak saya terpaksa mengakui YEPR adalah a good way to manage a company. It makes the president may observe performances of his staff and ensure quality deliverabilities out of his staff. Yalah, of course it wouldn’t be as perfect as catatan malaikat, and full of politicsal office, but we have to accept it as human error if we in the president shoes. “Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui” (AlBaqarah 2:216)

Setiap kali saya merasa unappreciated dari company tempat saya bekerja kerana overworked due to shortage of manpower dan tidak mendapat reward dari YEPR, saya selalu alhamdulillah merasa bersyukur diizinkan Allah lahir dan tetap sebagai Muslim. Kerana sebagai Muslim sekalipun saya tidak mendapat reward dari YEPR saya di dunia, Allah masih berjanji akan membalas setiap kebaikan sekalipun hanya sebesar zarrah, “Maka barangsiapa mengerjakan kebaikan seberat zarrah nescaya dia akan melihat balasannya” (Al-Zalzalah 99:7). “Hal jazaul ihsani illal ihsaan- Tidak ada balasan kebaikan kecuali kebaikan pula””(Ar Rahman 55:60). Alhamdulillahkan kawan-kawan sebab kita diizinkan Allah menjadi Muslim? 🙂

Sahabat, mari kita sama-sama meluruskan niat. Agar setiap amal menjadi ibadah dan bukan rutin. Dan agar kita lebih tenang melalui kehidupan dunia kerana percaya keniscayaan balasan akhirat.

Untuk akhirnya, buat Mr M, I dedicate this song for you. May Allah open your heart for Islam. Amin.

There were once some people who all saw their lives like empty boxes.
They looked around the world, collecting up the things they liked.
They filled their lives in boxes with the goodies that they gathered
And they all felt in control, content, and they all felt alright.
They climbed inside their boxes, they settled with their trinkets.
They neither looked, nor learned much more and closed their lids up tight.
Once they’d fastened up their boxes they smiled there inside,
and they all thought in their darkness that the world was clear and bright.
But the world is not a box.
There’s no lid, no doors, no cardboard flaps or locks,
and everything in nature from the clouds to the rocks
is a piece of the puzzle of the purpose of man.
It’s a piece of the peace of Islam.

Along came a wondering wise man whispering such words of truth,
who stumbled on these boxes, so separate side by side.
He knocked upon the first one saying, “Please come out and feel the day”
An answer came from deep within, “You’re not of us please go away.”
He approached the second box and tapped thrice on the lid saying,
“Peace to you inside, shall I show you a new way?”
Someone peeked out from a crack and said, “You may just have a point,
but it’s so comfy in my box, in my box here I will stay”
But the world is not a box.
There’s no lid, no doors, no cardboard flaps or locks,
and everything in nature from the clouds to the rocks
is a piece of the puzzle of the purpose of man.
It’s a piece of the peace of Islam

He stood before the final box, a hiding face peeked out to him,
and much to his surprise, he said “I recognize those eyes!
I see you and you see me, why not come out and be free?
Faith and flowers wilt and die if they are hidden from the sky!
`Cause the world is not a box.
There’s no lid, no doors, no cardboard flaps or locks,
and everything in nature from the clouds to the rocks
is a piece of the puzzle of the purpose of man
It’s a piece of the peace of Islam.

Now centuries lie between all the prophets and you and I.
Civilizations are born and die each and every day.
We see good and bad and happy-sad and mad mistakes
we wish we hadn’t made in our attempt to try and live up to their way.
But if we hide ourselves away, afraid to grow and learn,
we might wake up in the flames of the ignorance that burns,
and we’ll never be much more than only casualties of war
in a struggle we can’t win if we have no faith to begin.
We’ve got to tip the lid and let some sunlight in,
`Cause the world is not a box.
There’s no lid, no doors, no cardboard flaps or locks,
and everything in nature from the clouds to the rocks
is a piece of the puzzle of the purpose of man
It’s a piece of the peace of Islam.

Advertisements

Read Full Post »

Assalamualaikum kawan-kawan,

Lama tak post-up anything. Abi sekarang sambung belajar, buat master kat UTP, Perak. Tinggallah 4 beranak menjadi 3 beranak. To make it more complete, Mama, orang yang selalu menjadi tempat pergantungan ummi dari kecik (sampai dah beranak dua…haha ;p) pulak pindah Kelantan. Meninggalkan ummi belajar sendiri-sendiri. Setiap hari dalam kepala macam ade motivational talk. You can do it, la yukallifullahu nafsan illa wus’aha (Allah tak memberatkan seseorang luar dari kemampuannya-ayat dalam AlBaqarah). Mesti untuk Kak Sya yang dah years have to survive without husband yang almost forever attached to other states/country rasa small matters je…dug!

home2

CABARAN 1: KAKAK & SEKOLAH

To be honest, at first I thought sangaat susah, especially sebab Kakak Fida’ still demand di hantar pergi ke sekolah every morning by orang-orang yang dia kenal, macam ummi/abi/jiddah. And since dia sekolah macam tulah, sama ada abi/jiddah/ummi kene hantar dia sekolah. As a result, ummi/abi sampai dekat LRT Putra pada waktu yang sangat memberangsangkan. Waktu favorit orang ramai-menjadikan kami kene tunggu 3-4 train sebelum dapat naik untuk ke ofis.Nak drive, traffic jem sebelum pagi dan petang sungguh menarikkan? Huhu. Now, leaving with the options kene hantar Fida’ sendiri ke sekolah, membuatku rasa tidak begitu happy. And ummi pun doa-doa harap-harap Kakak Fida’ nak pegi sekolah dengan Tok Chik, nenek Aqilah as intially arranged.

Before mama pegi, alhamdulillah mama sempat ke nagoya beli kain untuk jahit tudung sekolah Fida’ yang baru. Sebabnya, tudung yang sekolah jual sangat mahal. Satu tudung cost us RM20 with quality yang xbegitu membanggakan. The tudung materials is made of kain licin menyebabkan panas dan tak terletak kat bahu Fida’. We’ve to cut the tudung sebab labuh macam telekong, mak aih! Belum lagi jahit and adjust getah untuk make it fit dengan muka dan kepala kakak Fida’. Well Fida’ memanglah biasa bertudung tapi tudung made of Indonesia yang harga belum tawar cuma RM8 dekat kedai. Materialnya pun kain jojet yang menyerap peluh and comfortable to children. Dia sendiri, second day sekolah, tak nak pakai tudung sekolah. Dia kata tak best…menjadikan second day to school dia pakai tudung colour pink dengan baju seragam sekolah kuning/hitam. Sebabnya, “Kakak nak tudung colour pink jugak”. Huhu. Alhamdulillah jiddah berjaya menjahitkan Fida’ dan Aqilah tudung sekolah baru before mama pegi. And mama suruh ummi dan kakak hantar ke rumah Aqilah. Hurm, kat rumah Aqilah, bukan main syok main. Jadi ummi and mama Aqilah used their moments untuk buat Kakak Fida’ setuju ikut Tok Chik pegi sekolah. At first, atas semua jenis pujukan dia still kata “Tak nak, kakak nak ummi hantar jugak”, sampai ke ayat, “Kakak Fida’ ikutlah Tok Chik pegi sekolah. Boleh main dalam kereta sama-sama, pastu kat sekolah sambung main. Jadi Kakak Fida’ boleh main lagi lama dengan Aqilah.” Oh by that ayat, alhamdulillah harapan ummi termakbul. Setiap hari lepas tu dia sanggup pergi sekolah dengan Tok Chik – nak main punye pasal. Alhamdulillah. Kirenye ni my tips untuk kawan-kawanlah nak pujuk anak-anak tumpang orang or naik bas sekolah…Hehehe. Jadi, on that account, ummi berasa agak bahagia sebab ummi tak terperuk kat Putra Station tunggu LRT waktu Malaysian’s Favourite Time. Alhamdulillah.

Pastu, on regards to Kakak & Sekolah, ade bibi’ yang perlu diarrange supaya tak lupa tunggu Fida’ balik sekolah kat luar rumah sebab tak nak menyusahkan Tok Chik kene angkat Kakak Fida’ masuk rumah kalau dia tertidur kat kereta. So, ummi kene ade remider kat phone to make sure bibi’ tak terlupa tunggu kat luar rumah waktu sekolah habis. Then, mengarrange foods for lunch untuk Kakak Fida’ eventho dia tak tentu makan. The thing is Bibi’ Yayuk is on her diet n tak nak makan nasi. It’s been more than 3 month dia tak nak makan nasi. Its not a very big matter by then tapi sekarang since nobody at home eat rice its become a big matter; sebab Ayah Su keje, Ayah Lang balik Oz and Ayah Ngah as everybody aware-memang tak makan nasi. Jadi up to that point, pasti bibi’ rasa berat nak masak. Kalau Fida’ memang jenis yang kuat makan, ok. Masalahnye Fida’ pun ade hari nak makan dan tak nak makan. Mase Ayah Lang around, its ok sebab Ayah Lang nak makan nasi and bibi’ masak kerana Ayah Lang mahu makan. Tengah ummi pening-pening, alhamdulillah mama balik ke rumah sebab papa ada meeting kat KL. So, eventho masalah ni not completely settled, but since mama back to be around, it is considered settled for a while.

CABARAN 2: EMERGENCY

Alhamdulillah anak-anak kami buat masa ini boleh dikategorikan sebagai anak-anak sihat dan ceria. Fida’ & Faatih jarang sakit yang calling us for emergency call to the hospital. Tapi entah apa pelajaran dari kehidupan yang Allah nak ajarkan buat ummi, hari ke-3 abi ke UTP without Jiddah or Ayah Ki around, Faatih demam yang panas n muntah-muntah.

It was Thursday nite. Faatih  sihat je pagi tu. Petang pun ceria je tanpa demam. Maghrib, tiba-tiba demam merengek-rengek. Lepas susukan dia, Faatih tidur. Pukul 11pm gitu, dia bangun, nangis-nangis, badan sangat panas. Belum sempat searching for thermometer, dia muntah banyak. Ummi terus angkat Faatih masuk bilik air, siram air sejuk to cool down his body temperature. Nangis-nangis dia. Ummi xsure sama ada ummi perlu bawa Faatih ke hospital. Ummi call opah. Opah saran supaya Faatih dibawa ke Klinik 24hrs yang terdekat. Ummi blur. To be honest, we never actually know Klinik Panel or not Panel yang open 24hrs kat Gombak kecuali Klinik Vijay. Tapi, ummi sendiri tak pernah masuk Klinik Vijay tu. So, I can’t tell how good the doctors are.

Ummi terus call Ayah Ngah Alif. Ayah Ngah n me decides to straight away go to Ampang Puteri dari wandering around mencari 24hrs Klinik. Sampai kat hospital, Faatih muntah lagi. After berat Faatih di ambil, MO periksa perut Faatih with certain questions kepada ummi berkenaan Faatih, darah  Faatih diambil. Pukul 2am results darah keluar and Faatih di diagnose food poisoning.

Selama kami kat hospital, Ayah Ngah Alif was very helpful. Helping me changing Faatih clothes when Faatih vomits, basuhkan baju Faatih yang kene muntah, bring me mineral water and all. And only then I know my brother was not in good health shape. Dia demam rupanya. The day chose to be emergency day was not a best day for us. Sebab, flight Ayah Lang untuk balik ke Perth was schedule at 6am the next morning. So, Ayah Ngah yang demam terpaksa hantar Ayah Lang ke airport dalam keadaan tak berapa sihat selepas balik menghantar ummi n Faatih ke rumah around 3am.  The next morning, ummi terpaksa ke office sebab dateline ARPR submission. Alhamdulillah, Jiddah on the way balik ke KL by next morning. Opah pun datang tengok cucu dia.

Hurm, Ummi rasa Allah memilih harini sebagai emergency untuk dijadikan pelajaran buat kehidupan ummi. Agar ummi lebih menghargai adik-adik disekeliling and lebih menolong mereka when time arises. Also lebih menghargai keberadaan Opah yang tak terlalu jauh dari rumah which always taken for granted. The next lesson learn is for me to be more empathy to people surviving without husband around whether mereka ibu tunggal atau kawan-kawan yang terpaksa live separated between each other macam K. Sya, Lin, Azra dll.

CABARAN 3: ANAK-ANAK SAKIT

Minggu depannya Fida’ pulak kene chicken pox. Dengan GP yang diagnose sakit kulit and turn out to be chicken pox memanglah suatu yang sungguh menarik.

Hari pertama Kakak Fida’ naik macam-macam kat kulit dia, ummi cuma letak ubat sakit kulit yang ada kat rumah. Maklum, Fida’ memang ade skin problem. Jadi tak sangkalah itu chicken pox. Hurm 😦

Malam, Fida’ sampai tak boleh tidur menggaru. Bertambah-tambah bisul bermata naik kat badan. Biasa kalau skin problem, letak je ubat kulit dia tu alhamdulillah mereda. Ini ubat tu takde respons pulak dengan dia. Huhu.

The next day, bawaklah dia dekat nearby Klinik yang memang selalu ku pening dengan doktor n servisnya. Namapun nearby. Hoah!Ada sekali Faatih demam, selamba doc tu cakap nak tumbuh gigi geraham padahal mase tu satu batang gigi pun belum tumbuh. Ummi yang bukan doctor ni dengan confusenya cakap, “Bukanke gigi depan yang tumbuh dulu?”. Kalau pregnant pun, orang mintak referral letter nak jumpa specialist dia tak bagi. Kalau Klinik-klinik panel Petronas tu diberi rating, nilah yang klinik tersenarai dapat rating failed.

Dia bagi fuccicort suruh sapu kat kulit dengan segala jenis antibiotik kat dunia. Inilah kecintaan maksima. Memberi Fida’ makan ubat. Dari kecik, kalau makan ubat syrup tuh mesti bergaduh-gaduh dengan dia. Ramai orang sekeliling yang tak sanggup tengok waktu dia diberi makan ubat. Remarks Kak Lia, “Kesiannya. Macam kene dera pulak jeritan dia makan ubat”. Haa, atas dasar penat menguatkan hati waktu mendengar jeritan dia makan ubat, kami adalah pelanggan Klinik Homeopathy untuk Fida’. Up to know, sakit kulit dia sembuh dengan rawatan Homeopathy. Makan ubat pun takde problem. Siap sekejap-sekejap mintak ubat sebab manis macam gula-gula.Oh btw, disebabkan tak nak makan ubat tapi asyik menggaru, Jiddah potong ubat pil gatal orang dewasa  suruh Fida’ telan. Menurut Jiddah n bibi’ dia pandai makan ubat telan. Wah, to us this is very good news. Alhamdulillah.

Sebab keadaan kulit dia yang makin teruk, ummi ambil cuti hari Rabu. Pegi jumpa Dr Rose kat Klinik Idzham nearby rumah ibu. Dr tu memang dapat rate The Best GP untuk experience sekeluarga. Nak mintak referral letter jumpa dermatologist. Sampai kat sana, dia buka semua baju-baju Fida’ and dia cakap, “Pada pandangan saya, ini chicken pox ni”

“Takde pulak dia demam Doc. Erm chicken pox bukan demam panas banyak hari baru keluar mata-mata dia ke?”

“Ada chicken pox tak demam. Saya rasa ni chicken pox sebab naik sampai atas kepala. Sakit kulit biasanya tak sampai tumbuh kat kepala. Btw, saya bagi referral letter untuk you jumpa paedetrician ye. Supaya confident”

Kami pegi paeditrician dengan opah sebab kata opah parking mesti penuh waktu ni. Memang betul pun, sampai kat APSH xde satu parking slot pun yang available. Opah tunggu kami jumpa paede kat dalam kereta sampai selesai kami ambil ubat kat APSH. Terima kasih Opah. Alhamdulillah opah nak hantarkan.

Sampai kat paedetrician Ampang Puteri Dr Kumari (since Dr Haliza not around), she also diagnose it as chicken pox. Siap probability percentage 70% Faatih akan berjangkit dalam masa 2 minggu. Hehe. Dr Kumari prescribe calamine lotion, and pills untuk prevent Fida’ dari kegatalan. Balik dari Klinik Dr Kumari kat APSH, ummi pegi pulak rumah M.Sholehah, DR Klinik Homeopathy As-Siddiq mintak ubat kalau ada untuk prevent Faatih dari chicken pox. Kata M.Sholehah, “Makcik tak boleh jaminlah ubat ni berkesan tapi usaha jelah. Sebab dah banyak hari Faatih terdedah kepada Fida’. Jadi, kemungkinan besarnya dia still berjangkit”. Besides ubat prevention untuk Faatih, M.Sholehah bagi ubat syampu untuk mandi supaya tak gatal-gatal sebab chicken pox. Ada kind of calamine lotion jugak tapi ummi tak beli sebab dah ade calamine lotion. And she also prescribe ubat cuci darah katanya supaya chicken pox tu tak berparut and ubat chicken pox supaya semuanya keluar at one time.

Alhamdulillah harini, chicken pox Fida’ dah kering semuanya. And Faatih belum menunujukkan tanda-tanda dijangkiti. Hamim pun ambil ubat prevention sebab main dengan Fida’ harini. Ada rasa bersalah kalau Faatih dijangkiti. Sebab Faatih belum ambil jab injection chicken pox which due last month sepatutnya. And menurut Dr Kumari, salah satu reason chicken pox Fida’ tak berapa teruk sebab dia pernah ambil jab chicken pox tuh. Well, Allahua’lam bissowab.

CABARAN 4: CAR BREAKDOWN

As known tofamily & friends, kami menggunakan Kereta Proton Iswara second hand sebagai kenderaan ke LRT setiap hari. Kereta tak semenggah tu memang kadang-kadang perlu rawatan. And selama abi around, abilah yang menjaganya which i never cares actually. Bila abi nak sambung belajar, ummi tanyalah kat abi, “Apa yang nak kene tau pasal kereta tu? Bila nak isi air ke kalau tak cukup air kat radiator atau kene service dll?” Dengan selamba abi cakap, “Takde ape. Bukan nak ke mana pun kan. Around LRT ni jekan. Nanti bila abang balik, abang tengokkanlah”. Ok, with that answer I feel at ease. Tak payahlah risau pasal kereta.

Friday morning sebab minggu sebelumnya Chinese New Year and Wilayah Persekutuan cuti hari Isnin for it Federal Territory Day, Ummi forecasted ramai orang belum bekerja. Maklum, Tahun 2009 pun baru bermula. Jadi, ramai yang AL masih bertimbun. With that condition, Ummi parking kat Taman Melati instead of Terminal Putra Station. That morning alhamdulillah semuanya ok. Tapi, petang tu ummi balik keretaku telah dilanggar kereta depan menyebabkan bumper keretaku yang dah sedekad usia terlondeh sedikit dari kedudukan asal. Baik-baik membawa kereta, keretaku ku bawa pulang. Alhamdulillah everything was ok. Maknanya takdelah dia nak terlondeh 100% pulak kan kat jalankan.

Weekend tu bagilah kat workshop depan rumah tu settlekan rupa bumper tu with any instant make up. Abi kata, “Alah, suruh ikat je pun ok. Bukan nak bawa ke mana kereta tuh”. Entah apa yang workshop tu buat, ummi cuma perlu membayar RM20 dan rupanya memang kembali jelita.

Tapi 4 hari kemudian, waktu keluar dari Terminal Putra nak balik dari office, 90% bumper kereta tu jatuh balik. Sabau je beta. Hujan lebat. Mamat jaga parking tu berkata, “Tak boleh ni Kak. Kalau bawak balik nih memang jatuh tengah jalan”.Alhamdulillah adik yang jaga parking tu baik. He helps me out dengan memegang bumper and I drove back ke tempat parking Terminal Putra. Malam lepas Maghrib, papa & Alif settlekan kereta tuh. Alhamdulillah papa balik ada kat KL sebab ade meeting kat sini. And mama menghantar kembali ke workshop kereta kami yang dah hilang kejelitaannya tuh. Balik-balik, orang workshop yang haritu mintak RM20 mintak RM145. Downzz!!Untuk kereta ke LRT, we don’t need that kind of make over u know. Hoh!

Keadaan kereta ni membuat ummi lebih mengappreciate abi. Yelah, kalau abi around, takdelah dia hantar kat workshop keje cincai nih. Jiran-jiran pun banyak complain dengan keje diorg but since itu je yang terdekat with   condition Faatih & Fida’ tak sihat, it was the best options.

CABARAN 5: BELI GROCERRIES

Fida’ perlukan kasut sekolah yang baru sebab kasut sekolah yang ada sekarang dah tak berapa jelita. Ummi beli kasut kakak waktu rest hour Jumaat tumpang Aunt Adilah di SOGO. Sekali, it turns out besar. Alhamdulillah Monday(on the Federal Territory Day), ummi and Kakak Fida’ cuti. Jadi, kami pegi SOGO kembali dengan Cheq untuk tukar saiz kasut. Alhamdulillah Cheq sudi bawak naik keta dia.Kalau tak haru jugak nak bawa Fida’ naik bas. Terima kasih Cheq!

Pastu sessi ke Giant untuk membeli susu and biskut Kakak Fida’ untuk bekal balik sekolah. Alhamdulillah Jiddah ada, so dapat pergi dengan Jiddah. Bukan tak boleh pegi sendiri tapi kalau dapat berkawan better berkawan. Ada satu malam tahun 2008, ummi pegi dengan Kakak Fida’ berdua lepas maghrib sebab abi takde. Pegi untuk beli susu strawberry kakak yang dah habis. Masa nak balik masuk ke kereta, pintu kereta tak dapat dibuka dengan kunci and ummi nampak kereta depan tu macam ada orang kat dalam. Keadaan gelap and I’m afraid kalau memang ada orang rosakkan kunci pintu yang menyebabkan I can’t open the door lock. Plus kejadian berlaku masa harga minyak bar naik and Malaysian observed peningkatan kes rompakan dan penculikan yang pelbagai. Ummi terus bawak stroller giant dengan Fida’ patah balik ke dalam giant yang ramai orang and call Ayah Ki after trying call abi several time tak dapat pass through. Ayah Ki berada kat situ within minutes dengan Ayah Ngah. Me and Fida’ also our stuff dimasukkan ke kereta Ayah Ki and Ayah Ngah bawa balik kereta kancil yang kene kopak.

After that barulah ummi tahu dah several cases recently after minyak naik berlaku kat Giant Selayang tu. Seorang kakak yang tengah masukkan barang dalam kereta tiba-tiba di acu pistol ke kepala anak dia to make her gives money to them, kes ragut dll which all berlaku pada waktu siang. So, after that kami dah tak berani nak duduk tunggu dalam kereta even abi pick up barang kat Giant especially sebab tinted kereta Iswara kami tu bukanlah tinted yang call for safety when u’re waiting in the car. Sebab tu when we buy the new car recently, abi very particular about safety and UV quality of the tinted car. Malaysia sekarang not a very safe place anymore :(. Tapi semoga dengan kita sentiasa memelihara diri kita dari maksiat, memelihara solat untuk sentiasa berusaha solat awal, berusaha membaca Al-Quran dll, Allah berkenan memelihara kita dari semua manusia yang menakutkan nih. After all, Allah kan penguasa atas semua kita tak kira orang tu baik atau jahat. Allah, tolong pelihara kami sekeluarga dan semua orang Islam yang memelihara solat dengan pemeliharaan semestinya ya. Amin.

On memelihara diri dari semua yang Allah suruh, termasuk tunduk kepada fatwa yang ulama’ tetapkan tanpa banyak persoalan. Whether it is yoga atau boycotting Israeli products sebaik mungkin yang kita dapat. Percayalah, Allah pasti melihat usaha kita sekalipun kecil. Mungkin harini kita baru dapat boycott 50% daripada semua product Israel tu tapi percayalah sekalipun kita cuma berjaya boycott 10% daripada product Israel tu lebih baik dari berniat untuk tidak memboycott langsung.

Fida’ masa umur 1+ sampai 2thn minum susu strawberry Dutch Lady sebanyak 3-4kotak setiap hari. Kira secara tak langsung kami adalah consumer tetap Dutch Lady. Benda paling segan berkenaan consume susu dutch lady masa everybody campaign to boycott product Dutch rentetan isu karikatur Rasulullah saw. We try to boycott dengan membeli susu strawberry brand lain. Dia refused. So everytime we go to Giant we still buy a lots of Dutch Lady milk dengan rasa malu. Sebab at that time of age, Fida’ sangat susah makan. Kalau takde susu strawberry tu dia sampai sanggup berlapar tunggu minum susu ummi. Sampai kami baca Ustaz Hasrizal on boycotting Denmark product issues, we buy the Dutch Lady product with ease. The main reason we felt at ease kerana Kerajaan Denmark meminta maaf dan tidak menyokong Greet Wilders yang membuat filem Fitna. So, tidak adil menghukum Denmark kerana kesalahan satu warganegara Denmark yang dia sendiri tidak diapproved oleh kerajaannya. On the other hand, Kerajaan Israel adalah mereka yang terang-terangan menyerang saudara Islam kita tanpa mempedulikan gagasan dunia antarabangsa seluruhnya dan HAM. Since there is definite fatwa yang dikeluarkan on boycotting Israeli products by Yusuf Qardhawi, we alhamdulillah have struggle in boycotting their products for more than five years now.

At first, it felt very hard sebab we are so used of their brands e.g. Kotex, Jacobs and Tiger under Danone, Milo from Nestle dll. Tapi alhamdulillah, Allah berkenan memberikan kami jalan-jalan hingga kami menemui produk-produk yang tak kurang kalah kualitinya dan bukan milik Israel. It starts years ago when I joined program untuk adik-adik dekat Kolej di Kelantan. We struggle ourselves with tables to find alternative products for each barangan yang perlu diboycott. Alhamdulillah hingga harini Allah berkenan menunujukkan kami alternatif untuk kebiasaan kami. Alhamdulillahirabbil ‘alamiin, syukur atas pertolongan mu Ya Allah.

Itulah updates ummi untuk “Home Journey without Abi”. Alhamdulillah sekalipun anticipation abi and jiddah will not be around pada tempoh yang lama, tapi Allah menakdirkan yang berbeza sehingga untuk setiap cabaran yang ummi mungkin harus menempuh seorang diri, banyak tangan-tangan yang masih sudi menghulurkan bantuan seizin Allah. Since Ayah Lang nak graduation kat Perth minggu depan, Ayah ki, jiddah, Ayah Ngah, Ayah Cik dan Ayah Su semua akan ke Perth atas ihsan Ayah Lang membelikan tiket untuk semua orang, meninggalkan ummi dengan Bibi’, Fida’ & Faatih sendirian. Harapan Ummi agar Allah berkenan memberikan kesihatan kepada Fida’ & Faatih hingga Faatih tak dijangkiti chicken pox dari Kakak Fida’ dan rutin harian berjalan kembali seperti sebelum abi pergi. Bak kata opah, “The real test will begin next week”. Hoh..mencabarnya. Tapi semoga Allah sentiasa memelihara kita dari cabaran-cabaran yang luar kemampuan kita. Amin. Ihdinassiratal mustaqim.

Read Full Post »