Feeds:
Posts
Comments

Archive for November, 2008

Fida’s Way of Potty Training

Assalamualaikum again ūüôā

This is my Fida’ updates for everybody who always care especially to¬†ayah lang yang jauh di Perth, OZ.

Alhamdulillah kakak Fida’ berjaya mencompletekan training dia within 3 weeks time!

Actually, kitorang dah start dah before that ikut cara Kauthar. Kak Su cerita dia¬†tak bukak pun pampers Kauthar. All she did was asking Kauthar, ” Kalau Kauthar nak kencing, Kauthar bg tau ummi ok. Kalau Kauthar kencing dalam pampers ummi babab kaki”. Pastu 1st, 2nd time Kauthar kencing jugak dalam pampers. Tapi pas dah berapa kali sedih-sedih kene marah – dah ok. Masa dengar cerita Kak Su, i was devastated. Wah, senang betul! Tak pernah dengar cara sesenang ni!

Pastu we start up Kakak Fida’ dengan cara ni. Tapi of courselah kan our Fida’ can’t be their Kauthar. Bila abi marah sebab dah kencing dalam pampers, dia buat tak tau je…hurm :(. Ummi pulak membebel je becoz i kinda of tak sampai hati nak marah. Sebabnya, i don’t think it is completely her fault…sebabnya, i thought if i was at her place, i will be a bit confused. Sebabnye, lepas mandi, we ask her to pakai pampers saying, “Kakak, meh pakai pampers nanti kencing merata.” Then we get angry just becoz of her kencing kat pampers. In my mind, cara ni macam tak jive jugak dengan konsep pendidikan yang secara sedar kite develop dr first day dia lahir. Yelah, memakaikan pampers memang keperluan but secara sedar it also pendidikan yang kita terapkan dr kecik sebab we set her up kan untuk pakai pampers. I kinda of get this into my brain eversince I read about mother in China and Taiwan start train their babies from the day they were born…tapi baca jela kan sebab nak tiru macam ‘sangat rajin’ hehehuhuhu….

Pastu, kakak Fida’ dah pandai cerita macam-macam. Contohnyelahkan, satu haritu dia turun tangga dalam keadaan sangat ngantuk sebab dia tanak2 tidur…nak main saje…sekali mase dia nak turun tangga rumah ayah ki dia terjatuh sebab terlangkau satu anak tangga. I was at office during the incident. Balik dr office, she told me herself,” Tadi umi, kakak turun tangga. Pastu, kakak jatuh pumm (siap buat gaya kat tepi tangga n bongkokkan badan dia). Pastu kakak sakit. Pastu, kakak nangis…”.

Plus, ayah ki pun dah bising, “Bila awak nak train anak awak sampai pandai pegi toilet? Macam-macam dah pandai, takkan pegi toilet tak pandai”. It was in my mind for now and then jugak before that cuma memikirkan nak kene ngelap2 bila bocor, kisah terkencing kat carpet dll ummi’s imagination yg buat i never really start. Start¬†gitu-gitu adala but never deal with it until she succeed. Then, i told abi of papa’s remark and we decided we will perjuangkan potty train kakak sampai dia graduate…(ayat…macamla nak gi berjihad kat palestin..hahaha ;p)

Our 1st day is Wednesday of week time lepas balik ofis sampai before tidur (1st week of¬†August 2008). Balik dr ambik kakak dr rumah ayah ki kitorg pun buka pampers dia n remind dia every berapa minutes supaya cakap bila nak kencing. The first day was fine sebab dia tak kencing langsung kecuali sebelum tidur. Nak berak dia cakap n takde bocor. So kitorang hantar dia pi bilik air¬†the next day morn (tapi dia ckp dia xnak kencing-so dia xkencinglah) n barulah hantar rumah mama. Tengok2 not ok sebab dia dah kencing habis kat carpet mama pagi2 sampai rumah mama. Whoa! As a result, since that day, mama refuse train dia sampai dia memang betul2 pandai. Huhuhuh ūüė¶

Abi cerita dekat Tebat pasal potty training Fida’ by phone. Tebat bagi tau abi ada video cartoon potty training kat YouTube, Balik tu, abi terus search kat YouTube n download untuk kakak. Bermulalah sesi potty training dengan brainwash pakai kartun ni.

 

Weekend tu dia adalah bocor 2kali; dah bocor baru cakap nak pegi toilet. Then I realized as if dia xpernah tau pun dia kencing selama ni sebab pampers selalu keringkan lepas kencing. Pastu, setiap kali bocor, we made her sit and watch again the video. We explain to her, the cat feels funny here means want to wee-wee, and if it feels funny there means it wants to poo-poo. Pastu dia dah tak bocor dah, alhamdulillah. And jiddah willing to continue training during day-care¬†at jiddah’s home.

Then, eversince even dia pakai pampers malam, pampers tu kosong2 aje.1 malam,dia sendiri bangun kejut ummi untuk pegi toilet. Wah, ini sudah well done. But abi still risau dia bocor malam which makes us keep her with pampers at night.

Next weeknyer, papa sms bg tau yang atuk suruh semua orang balik kampung. Thus, we decide to keep her with pampers¬†sepanjang dr¬† Gombak ke Batu Pahat.¬†Dia tanya, ” Takut kakak bocor ke?”. Ummi cakap,”A ah. Tapi sebab kakak dah pandai kencing sendiri kan, bila kakak nak pegi toilet, kakak suruh je abi berhenti ok”. Tapi, alhamdulillah, sepanjang perjalanan, dia tak kencing sekalipun kat pampers. 2kali abi kene berhenti pegi toilet.

Lepas pada tu, kami dah tak pakaikan dia pampers langsung, baik siang atau malam. Well done, my daughter! We were very proud of you!! Alhamdulillah ūüôā

Advertisements

Read Full Post »

Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum & hi again kawan-kawan!

Saya ke Petronas Permata di Bangi hari Khamis lepas, attended course. Since dalam list of participants tu ada nama Kak Nurzarlina kan, macam biasa ngendenglah nak menumpang.. ;p

Dalam perjalanan, Kak Nur bercerita tentang cerita dari sahabatnya seorang doktor. Doktor bercerita tentang pemergiannya ke PPIM (Persatuan Perubatan Islam Malaysia) conference.

Dalam conference tersebut, seorang O & G lelaki menceritakan tentang statistik case yg dirawatnya. Dia cerita, kebayakan pesakit yg dirawat sekarang terdiri daripada remaja perempuan belasan usia. Pastu, adik2 remaja yg direfer kepada dia¬†kebanyakannya mempunyai penyakit berkaitan vagina. Didapati, dara pada adik2 perempuan belasan usia ni masih ada dan belum pecah tetapi ada kesan sesuatu telah dimasukkan ke bahagian tersebut yang menyebabkan sakit.Kes serupa berulangkali direfer ke doktor tersebut dan menurut beliau, perangkaan meningkat pada masa-masa cuti sekolah. Didapati, kebanyakan insiden dilakukan oleh adik-beradik kepada mangsa sendiri sewaktu parents bekerja semasa cuti sekolah atas alasan cuba-cuba dan ingin tahu. Innalillahi wa inna ilaihi raajiun…Allah, peliharalah anak-anakku sewaktu kami keluar dari rumah meninggalkan mereka..amin

Ada doktor yang menceritakan tentang seorang budak perempuan 13 tahun yang dtg mengandung. Bila ditanya, dia menjawab,”Minggu lepas saya mintak mak saya untuk kahwin tapi dia tak bagi, dah jadi macam ni, baru dia nak bagi”. Allah, jadikan anak-anak kami orang yang mengenal dan mengamalkan Islam, matangkan pemikiran kami sebagai parents dalam memberi keputusan untuk anak-anak kami… ihdinasshiraatal mustaqiim

Dalam Utusan Malaysia hari yang sama, terpampang berdasarkan rekod Jab Pendaftaran Negara 250,000 anak tanpa bapa dilahirkan dalam tempoh 8 tahun (2000- Julai 2008). Then, simple mathematic will give us an average of 30,000/yr babies were born without father. 

Whether the mother were paksa rela or raped; that give us indication betapa masyarakat kita sedang mengalami keruntuhan akhlak yang sangat teruk. Both of it, paksa rela or raped adalah akibat dr sikap manusia yg tidak mempunyai keupayaan menahan diri dari keinginan nafsu atau hilang sabar. 

Sabar adalah sifat yang sangat tinggi nilainya. Sabar tidak diajar dalam dunia yang material. Sabar cuma diajar oleh Allah, Tuhan sekalian alam. Whether the verbs are sabar, patience or any other language, saya percaya sabar cuma diajar oleh Allah¬†melalui rasul-rasul a.s kepada nenek moyang kita sepertimana Allah mengajar kita sifat sabar melalui Al-Qur’an dengan bercerminkan Rasulullah saw.¬†Dalam buku sabar dalam Islam tulisan Dr Yusuf Qardhawi, beliau¬†mencatatkan¬†“Sifat sabar adalah sifat yang selari dengan iman seseorang. Pentingnya sifat sabar bagi diri seorang mukmin¬†sehingga kita mendapati¬†perkataan sabar menempati lebih daripada 100 perkataan di dalam Al-Quran dan itu cuma sabar dengan sha-ba-ra dan belum dikira derivative2nya”. Saya juga percaya nikmat sabar cuma diperolehi oleh orang-orang yang berusaha ke arah sifat sabar. Percayalah juga usaha kita takkan kemana tanpa rahmat pertolongan Allah. Dan pertolongan Allah berat kepada orang-orang yang solat.¬†Allah, jadikan aku, keluargaku, zuriatku dan sahabat-sahabatku orang yang sabar dalam menempuh episod-episod drama dunia. Jadikan kami pemegang kendala hati kami sehingga kami menjadi orang yang tergolong penyabar dan sentiasa memaafkan. Rabbij’alni muqiimas solati wa min zuriyyati,(AQ Ibrahim 14:40) …Rabbi, jadikanlah aku dan anak cucuku orang yang tetap mendirikan solat. Semoga saja dengan solat kami, kami sentiasa terpelihara dari maksiat-maksiat besar….dan sentiasa dipelihara Allah oleh orang-orang yang dalam hatinya berkeinginan jahat terhadap kami. Hanya kepada-Mu pergantungan kami.Amin.

http://www.youtube.com/watch?v=iptEiebEy7s

Read Full Post »

« Newer Posts