Feeds:
Posts
Comments

Archive for November 11th, 2008

Bismillahirrahmanirrahim…

Assalamualaikum kawan-kawan…

I am a breastfeeding mum eventhough i am a working mother. Alhamdulillah be blessed with that gift of knowledge and resource to implement that.

breastfeeding

In office we will express the milk and store in the fridge to be given tomorrow during our working hours. That basically what every mother who choose to breastfed their children did in the office. Alhamdulillah, we have dedicated room to implement the daily routine.(Back in 2005 when i breastfed Fida’ the room was still unexist). Month by month, from early 2008, the mums community increases as many babies of Carigali born. Now, we have more than 10 members. The mummies hot topics are their children, maid, nany and also grandmother stories…

 

Last three weeks, Allah menjemput anak salah seorang dari kawan2 kami secara mengejut. The baby was 4 month old. Third child of the friend. Pagi sebelum ke ofis baby sihat-sihat je. No problem. Suddenly waktu tgh hari camtu, both of the parents got emergency call dr pengasuh, beritahu anak diorang bernafas tersekat-sekat. The pengasuh was running towards klinik at the same moment. The clinics terus refer ke hospital. Kat hospital meninggal. Innalillahi wa inna ilaihi raajiuun

Sampai dekat hospital, the pengasuh was terjelepuk kat kaki my friend…mintak maaf gile2 for the incident. Katanya beberapa kali pengasuh tu pengsan. Katanye before meninggal the baby was asleep…cuma breathing dia haritu tak macam normal breathing of sleep baby.After post mortem, doc record was written as Dying reason: Undetermined . Cuma dr hasil bedah siasat ade buble dekat lung the baby. Why ada bubble-cuma Allah yg tahu.

The family was very tabah dalam menerima qada’ n qadar Allah. Both of my friend and hubby chose tidak membuat dakwaan ape pun terhadap pengasuh mereka. Mereka tetap menghantar dua orang anak lagi ke rumah pengasuh tersebut supaya jiran-jiran lain yang hantar anak diorang ke pengasuh tu tak berhentikan anak-anak mereka dr jagaan the pengasuh. Dan mereka berusaha menerima memang ini suratan Allah dengan keadaan yg tidak dapat dielakkan. 

Kawan-kawan breastfeed yg lain byk kali terserempak the friends menangis sorang-sorang. Dia orang Serawak. Family jauh kat seberang. Dia setiap kali teringat, tiba2 menangis. Kami yg kawan dia je mendengar cerite rasa nak menangis. Yelah, bende which we unanticipated. Semua kawan2 lain kat breastfeeding room tak tau nak buat macam mana. Semua orang doakan je sebab kan memang ada hadis yang kalau kita doakan kawan kita tanpa pengetahuan dia, insyaAllah Allah makbulkan…thats all we can do. Selain dr tu, kami beli kad and tulis kata semangat kat dia. Sebabnya, dalam buku ‘who moved my cheese’ it stated yg people yg mengalami trauma kadang2 mengalaminya bertahun2 tanpa sedar yg dia belum get over with the traumatized event. Tapi katanya juga, if the person around them help to motivate them, insyaAllah dia akan lebih recover dr trauma tu jauh lagi cepat tanpa motivasi dr kawan2.

 

kucing-berdoa

Kawan-kawan, tolong perpanjangkan doa bila baca tulisan ni semoga our friend and family tabah mengahadapi dugaan Allah ni sebagaimana tabahnya Ummu Sulaim dan Abu Talhah. Amin…

Advertisements

Read Full Post »