Feeds:
Posts
Comments

Archive for November 2nd, 2008

Fida’s Way of Potty Training

Assalamualaikum again 🙂

This is my Fida’ updates for everybody who always care especially to ayah lang yang jauh di Perth, OZ.

Alhamdulillah kakak Fida’ berjaya mencompletekan training dia within 3 weeks time!

Actually, kitorang dah start dah before that ikut cara Kauthar. Kak Su cerita dia tak bukak pun pampers Kauthar. All she did was asking Kauthar, ” Kalau Kauthar nak kencing, Kauthar bg tau ummi ok. Kalau Kauthar kencing dalam pampers ummi babab kaki”. Pastu 1st, 2nd time Kauthar kencing jugak dalam pampers. Tapi pas dah berapa kali sedih-sedih kene marah – dah ok. Masa dengar cerita Kak Su, i was devastated. Wah, senang betul! Tak pernah dengar cara sesenang ni!

Pastu we start up Kakak Fida’ dengan cara ni. Tapi of courselah kan our Fida’ can’t be their Kauthar. Bila abi marah sebab dah kencing dalam pampers, dia buat tak tau je…hurm :(. Ummi pulak membebel je becoz i kinda of tak sampai hati nak marah. Sebabnya, i don’t think it is completely her fault…sebabnya, i thought if i was at her place, i will be a bit confused. Sebabnye, lepas mandi, we ask her to pakai pampers saying, “Kakak, meh pakai pampers nanti kencing merata.” Then we get angry just becoz of her kencing kat pampers. In my mind, cara ni macam tak jive jugak dengan konsep pendidikan yang secara sedar kite develop dr first day dia lahir. Yelah, memakaikan pampers memang keperluan but secara sedar it also pendidikan yang kita terapkan dr kecik sebab we set her up kan untuk pakai pampers. I kinda of get this into my brain eversince I read about mother in China and Taiwan start train their babies from the day they were born…tapi baca jela kan sebab nak tiru macam ‘sangat rajin’ hehehuhuhu….

Pastu, kakak Fida’ dah pandai cerita macam-macam. Contohnyelahkan, satu haritu dia turun tangga dalam keadaan sangat ngantuk sebab dia tanak2 tidur…nak main saje…sekali mase dia nak turun tangga rumah ayah ki dia terjatuh sebab terlangkau satu anak tangga. I was at office during the incident. Balik dr office, she told me herself,” Tadi umi, kakak turun tangga. Pastu, kakak jatuh pumm (siap buat gaya kat tepi tangga n bongkokkan badan dia). Pastu kakak sakit. Pastu, kakak nangis…”.

Plus, ayah ki pun dah bising, “Bila awak nak train anak awak sampai pandai pegi toilet? Macam-macam dah pandai, takkan pegi toilet tak pandai”. It was in my mind for now and then jugak before that cuma memikirkan nak kene ngelap2 bila bocor, kisah terkencing kat carpet dll ummi’s imagination yg buat i never really start. Start gitu-gitu adala but never deal with it until she succeed. Then, i told abi of papa’s remark and we decided we will perjuangkan potty train kakak sampai dia graduate…(ayat…macamla nak gi berjihad kat palestin..hahaha ;p)

Our 1st day is Wednesday of week time lepas balik ofis sampai before tidur (1st week of August 2008). Balik dr ambik kakak dr rumah ayah ki kitorg pun buka pampers dia n remind dia every berapa minutes supaya cakap bila nak kencing. The first day was fine sebab dia tak kencing langsung kecuali sebelum tidur. Nak berak dia cakap n takde bocor. So kitorang hantar dia pi bilik air the next day morn (tapi dia ckp dia xnak kencing-so dia xkencinglah) n barulah hantar rumah mama. Tengok2 not ok sebab dia dah kencing habis kat carpet mama pagi2 sampai rumah mama. Whoa! As a result, since that day, mama refuse train dia sampai dia memang betul2 pandai. Huhuhuh 😦

Abi cerita dekat Tebat pasal potty training Fida’ by phone. Tebat bagi tau abi ada video cartoon potty training kat YouTube, Balik tu, abi terus search kat YouTube n download untuk kakak. Bermulalah sesi potty training dengan brainwash pakai kartun ni.

 

Weekend tu dia adalah bocor 2kali; dah bocor baru cakap nak pegi toilet. Then I realized as if dia xpernah tau pun dia kencing selama ni sebab pampers selalu keringkan lepas kencing. Pastu, setiap kali bocor, we made her sit and watch again the video. We explain to her, the cat feels funny here means want to wee-wee, and if it feels funny there means it wants to poo-poo. Pastu dia dah tak bocor dah, alhamdulillah. And jiddah willing to continue training during day-care at jiddah’s home.

Then, eversince even dia pakai pampers malam, pampers tu kosong2 aje.1 malam,dia sendiri bangun kejut ummi untuk pegi toilet. Wah, ini sudah well done. But abi still risau dia bocor malam which makes us keep her with pampers at night.

Next weeknyer, papa sms bg tau yang atuk suruh semua orang balik kampung. Thus, we decide to keep her with pampers sepanjang dr  Gombak ke Batu Pahat. Dia tanya, ” Takut kakak bocor ke?”. Ummi cakap,”A ah. Tapi sebab kakak dah pandai kencing sendiri kan, bila kakak nak pegi toilet, kakak suruh je abi berhenti ok”. Tapi, alhamdulillah, sepanjang perjalanan, dia tak kencing sekalipun kat pampers. 2kali abi kene berhenti pegi toilet.

Lepas pada tu, kami dah tak pakaikan dia pampers langsung, baik siang atau malam. Well done, my daughter! We were very proud of you!! Alhamdulillah 🙂

Advertisements

Read Full Post »